Zin in een goed gesprek?

Karakterstructuren

Een van de invalshoeken waar ik bij begeleidingstrajecten gebruik van kan maken, is de indeling in karakters zoals de psychiater, seksuoloog, psychoanalyticus, bioloog en natuurkundige Wilhelm Reich die ontwikkelde.
Oorspronkelijk was het een indeling in 5 verschillende karakterstructuren, later is er een zesde structuur aan toegevoegd.
En bij elk type horen bepaalde eigenschappen.

Collega-begeleidster Jeanette Beelen schilderde deze karaktertypen als examenopdracht. Drie dagen en twee nachten zonderde zij zich af om elk van die karakters te doorvoelen en te schilderen.
Een beetje toevallig kwam ik de afbeeldingen tegen, maar heb mezelf de kleine versies meteen kado gedaan.
Ik haalde ze bij haar op, ik vind ze prachtig. En in de ontmoeting met Jeanette ontstond meteen een fijn gesprek.

De benamingen van de karakterstructuren klinken weinig vriendelijk, ik laat ze daarom achterwege.

Karakter kenmerken

Hieronder zie je allerlei kenmerken die bij de karakterstructuren horen.
Heb je een idee welke woorden en uitdrukkingen bij welk schilderij horen?


Kennis maken?

Wellicht vind je het een beetje lastig om contact met een onbekende op te nemen en een persoonlijk gesprek aan te gaan, terwijl je eigenlijk wel behoefte hebt om je verhaal te vertellen of iemand eens een keer mee te laten kijken met wat jou bezig houdt.
Een manier om het gesprek te openen zou bijvoorbeeld kunnen zijn door vooraf jouw voorkeursvolgorde van de karakteriserende schilderijtjes te bepalen.
Een andere manier kan zijn door karakter kenmerken te omcirkelen die op jou of voor jou van toepassing zijn.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dat kan ook.
Dan kun je na het omcirkelen zoals je dat net hebt gedaan, ook nog kijken of je veel kenmerken van dezelfde kleur hebt gekozen.

Heb je vooral kenmerken gekozen van 1 of 2 kleuren, dan is de kans aanwezig dat de bijbehorende karakterstructuur bij jou dominant aanwezig is.

Nieuwsgierig?
Mocht je nieuwsgierig zijn geworden welke kleuren van jouw voorkeurskenmerken bij welk karaktertype of karakteriserende schilderijtje horen, neem dan contact op.
En mocht je gewoon zin hebben in een goed gesprek bij een kop koffie, dan ben je net zo welkom.

Contact